Tečaji joge

programi-tecaji-joge

Joga je disciplina, ki praktikanta vodi mimo različnih identifikacij s svojim telesom, mislijo ali občutkom.

Filozofski koncepti praktikanta in prepričanja pogojujejo njegovo izkušnjo joge. Ker nimamo vsi enakega izhodiščnega stanja, je smiselno poiskati prakso joge, ki nam omogoča napredovanje. Programi FLOW, VINJASA in HATHA so pripravljalni programi, usmerjeni k temu, da vadečega pripravijo na prakso joge kot notranjo disciplino RAJA, JNANA, BHAKTI in KARMA joge.

FLOW, Vinjasa (dinamičen program hatha joge)

Telesno zahtevna prakse, prepletajo elemente hatha joge, borilnih veščin in qigonga z namenom ustvariti telo, sposobno gibanja v več ravninah. Poleg gibljivosti se z vadbo razvija tudi moč in vzdržljivost telesa. Tečaj omogoča postopno učenje ter vas hkrati usmeri v bolj zahtevno obliko RAJA joge.

Vadba je primerna za bolj razgibane in fizično pripravljene osebe, ki v naglici vsakdana niso popolnoma opustili športnih aktivnosti ter nimajo resnih fizičnih omejitev. Je kreativna oblika, ki je pogosto zanimiva za aktivne osebe, ki so s težavo popolnoma statični. Razvoj sposobnosti za umiritev prihaja skozi gibanje. Zahtevnost se prilagaja skupini, zato je primerna vadba tako za začetnike kot tudi poznavalce. Flow pristop tudi nemiren um pripravi na notranjo prakso joge, na RAJA jogo.

Abhyasa Vairaghya

Popolna nenavezanost, #Vairaghya na katerikoli pristop prakse joge, #Abhyasa, ob rednosti prakse. V Patnajalijevih Joga Sutrah Abhyasa Vairaghya predstavlja temeljno sidrišče umiritve miselnih vzorcev. Pričakovati nepričakovano. Še bolje. Ne pričakuj ničesar. Ker lahko pride VSE.
Od asane, pranajame, krije, mudre, bandhe, mantre, dharane, dhiyane do … mah, kaj bi govoril. Pridi in vidi.

Najbolj eksperimentalen in kreativen program program Šole joge RYS Joga Do. Čas je za cesarjeva nova oblačila.

Dharma joga (dinamičen program hatha joge)

Poleg gibljivosti se z vadbo razvija tudi moč in vzdržljivost telesa. Tečaj omogoča postopno učenje ter vas hkrati usmeri v bolj zahtevno obliko RAJA joge. Vadba je primerna za bolj razgibane in fizično pripravljene osebe, ki v naglici vsakdana niso popolnoma opustili športnih aktivnosti ter nimajo resnih fizičnih omejitev. Oblika prakse, ki je pogosto bolj zanimiva za aktivne osebe, ki so s težavo popolnoma statični. Razvoj sposobnosti za umiritev prihaja skozi gibanje. Zahtevnost se prilagaja skupini, zato je primerna vadba tako za začetnike kot tudi poznavalce. Dinamičen pristop tudi nemiren um pripravi na notranjo prakso joge, na RAJA jogo.

RAJA JOGA (radža joga = kraljevska pot joge)

Raja joga je novejši izraz za klasično, Patanjalijevo Asthanga jogo, ki jo je ta podrobno zapisal v Joga Sutrah. Vsebuje integracijo vseh osmih krakov jogijske prakse: sledenje vrlinam etike in morale, asana, pranajama, introspekcija, osredotočanje in meditacija. Namen Raja joge je potovati mimo nepotrebnih identifikacij uma s telesom, mislijo, pričakovanjem … Cilj prakse je izolacija esence tega, kar nas loči od nežive narave od materialne strukture telesa, misli ali občutka.

JNANA JOGA (gjana joga = pot znanja in modrosti)

Temelji na znanju, pridobljenem iz različnih filozofskih besedil in starih spisov, ki ga praktikant (sadhaka) poskuša ponotranjiti skozi prakso asan, pranajame in meditacije. Program ponuja eksistencialna vprašanja brez sugeriranja “pravilnega” odgovora. Učitelj pokaže, a vendar ne pove, kaj gledati …

BHAKTI JOGA (bakti = pot predanosti in ljubezni)

Mantre, razvijanje čutenja in predaje, sprejemanje in povezovanje, poglabljanje osredotočenosti skozi prakso pranajame in meditacija so orodja, ki vadečega približajo njegovemu osebnemu idealu.

KARMA JOGA (karma = pot delovanja)

Delovanje brez usmerjenosti na plodove početja, mimo nepotrebnih miselnih vsebin s pomočjo asan in pranajame proti točki spontane osredotočenosti.
Program Karma joge je darilo učiteljev Yoga Yame vsem vadečim in je brezplačen.

HATHA

Vadečega z uporabo asan, pranajame, čistilnih tehnik telesa in osredotočanja pripravi na vsakodnevne napore in okrepi njegovo zaznavo do te mere, da lahko postopoma napreduje na mentalno bolj zahtevne programe Raja, Karma, Bhakti ali Jnana joge. Program je primeren za vsakogar, ki se želi naučiti celovitega delovanja, ko so telo, dih in um zbrani v eni točki pozornosti. Praksa hatha joge je eliksir, ki napolni vse ravni našega zavedanja.

NADA RESTORATIVE (regenerativna praksa z zvočno kopeljo)

Skozi nežno prakso asan, pranajame in meditacije na zvok proti umiritvi uma in celostni sprostitvi ob zvokih gonga, tibetanskih posodic ali umirjajočega ritma ponavljajoče se mantre.

BODYWORK, Funkcional flow …

Uporabna praksa, s pomočjo katere boste svoje telo pripravili na varno in učinkovito izvedbo asan. Kaj pričakovati?

Gibanje v treh ravninah. Mobilnost. Vzdržljivost Moč. Uporaba telesa v statičnih položajih. Način izolacije šibkih členov telesa. Razvijanje moči s telesno težo.

CONTACT

Skozi gibanje partnerja in sebe v prostoru raziskujemo polnost dotika in praznost nasprotja. Tehnike gibanja različnih veščin služijo sprejemanju sile, ki prihaja v naš prostor. Ne upiramo se ji, pustimo, da v nas ustvari spremembo, ki je potrebna, da ostajamo stabilni v prostoru. Gibalni vzorci aikida, taijija, plesa in kontaktne improvizacije posamezniku postavljajo okvir telesnih in mentalnih omejitev.Različni vzorci gibanja razbijejo rutino in razvijajo nove možnosti gibanja v znanih okoliščinah.

INDIVIDUALNI PROGRAM

Potrebujete spremembo? želite v svoje življenje vnesti več miru, pridobiti sposobnost koncentracije, prebuditi svoje telo, morda preseči svoje trenutne omejitve? Imate zatrpan urnik? Vam skupinske vadbe ne ustrezajo? želite obravnavo, ki se prilagodi vašemu življenskemu stilu?

Individualen program vam je pisan na kožo. Na uvodni uri se jasno začrtajo cilji posameznika in program se iz ure v uro približuje namenu, ki je zastavljen. Z individualnim programom se naučite učinkovito delovati na vse ravni svojega življenja, aplikativnost jogijskih tehnik je uporabna tako v zasebnem kot v poslovnem svetu.

Prilagojeno posamezniku program poveže delovanje telesne, razumske, čustvene in energetske ravni našega bivanja…

Za več informacij in prijavo pokličite na 041 70 36 77 (Robert).

Kaj je vadba joge, ali potrebujem začetno predznanje, ali sem dovolj gibčen…?

Pridi. Preveri sam. Gibčnost ali ne- gibčnost ni ovira praksi joge. Umetnost je prilagoditi se trenutnemu stanju in izhajati iz njega, brez pričakovanj.