Budistične meditacije LAM RIM, Yoga Yama

Predavanja in meditacije o poti do razsvetljenja po tibetanskem budizmu

V tibetanski budistični tradiciji je pot do razsvetljenja oblikovana v sosledje učenj in meditacij, ki postopoma preoblikujejo naš um in nas vodijo do uresničitve potencialov, ki tlijo v vsakem bitju.
Te stopnice do razsvetljenja so podane v žanru, imenovanem Lamrim (dobesedno: postopna pot), ki že okoli tisoč let rojeva sadove med tistimi, ki jih študirajo in udejanjajo.

Ta sklop kontemplacij uri um v različnih veščinah, ki so potrebne za razsvetljenje, od etične naravnanosti do vpogleda v naravo realnosti. Lamrim cikel bo sledil klasičnemu sosledju: učenja – razmišljanja – meditacije ter vključeval tako analitično meditacijo kot meditacijo enotočkovnega osredotočanja uma.

Za udeležbo ni potrebno biti budist ali imeti predhodnega znanja o meditaciji. Cikel je zasnovan kot celota, v kateri se teme nadgrajujejo, na ta način udeleženec največ odnese od njega. Vendar se lahko udeležite le posamezne teme ali sklopa tem, če vam to bolj ustreza.

KAJ?
Budistične meditacije Lamrim – cikel 10 poglobljenih praks
KDAJ?
Sobote od 10.00 – 12.00
(2x mesečno od januarja do junija)
CENA?
150/120 eur za celoten sklop meditacij (10 poglobljenih praks)
25/20 eur za posamezno meditacijo
(znižana cena velja za člane Yoga Yama, Točka joge in Pot joge ter zgodnje prijave do vključno 16.01.)

Število udeležencev je omejeno. Obvezna je prijava na:
info@yogayama.si

Program vodi budistična nuna ANI TENZIN WANGMO.

VSEBINA PROGRAMA:

21.01. Budistične meditacije – priprava, prostor, čas, meditacijski položaj, osnovni načini (zgodba o Atiši in Nalandi)
04.02. Minljivost, smrt in prehod v novo življenje. Krogotok saṃsāre in izhod iz nje.
18.02. Budova narava in dragoceno človeško življenje. Zatočišče in zakon karme.
11.03. Trije stebri osvoboditve: odrekanje, bodičita in modrost.
25.03. Velikodušnost in etična samodisciplina (prvi dve popolnosti).
15.04. Potrpežljivost in radostno prizadevanje (drugi dve popolnosti).
29.04. Meditativna osredotočenost/čuječnost in razvijanje modrosti (tretji dve popolnosti).
13.05. Razvijanje boičite (nepristranskost, ljubeče sočutje, sedem korakov, tong-len: meditacija dajanja in jemanja z dihom).
27.05. Razvijanje modrosti (12 členov soodvisnega obstoja ter neločljivost praznine in soodvisnega nastajanja).
10.06. Uvod v budistično tantro (razmerje med sutrajano in vadžrajano, mantre in sadane).

Cikel predavanj in meditacij na temo Lamrima bo vodila ANI TENZIN WANGMO, ki je budistična nuna že od leta 2004. Getsulma nunsko posvetitev je prejela od N. s. Dalajlame. Ob več kot petnajstih letih učenja budizma od različnih učiteljev in vrsti meditativnih umikov je svoje znanje poglabljala tudi v akademskem okviru (v dveh diplomskih delih in doktoratu, različnih člankih in konferencah ter predavanjih na Univerzi v Ljubljani). Sedaj študij in delo nadaljuje v okviru Scholastic Institute Chokyi Gyaltsen (www.sicgu.org), kjer je našla dolgo iskano možnost za poglobljen tradicionalen meniški študij. Ani Wangmo je že vse življenje prostovoljka, delala je predvsem z otroki, starostniki in gluhoslepimi, obenem pa so njena vrata, vse odkar je postala nuna, odprta za kogarkoli, ki želi poglobiti svojo budistično prakso ali povezati okoliščine vsakdanjega življenja z budističnimi priporočili in napotki.

 

Deli naprej ...
Robert Hönn
Robert Hönn

Praksa joge je stalnica njegovega vsakdanjika od leta 1996, ko se je z njo srečal kot obliko rehabilitacije po poškodbi ramena. Skozi leta jo je spoznaval skozi različne šole in tradicije in s časom oblikoval svoj pristop k praksi.

Objav: 217