Kvaliteta

V minulih dneh sem bil prica zanimivemu pomenku. Navdusen tekac je prepriceval navdusenega ne- tekaca, da je “laufanje zakon!”. Prepriceval ga je na tisoc in en nacin, a volja ne- tekaca ni popustila pritisku. Na vsak argument tekaca je ne- tekac nasel vsaj enega nasprotnega.

Lahko bi rekli, da se podoben dialog neprestano odvija v nasi notranjosti. Nekaj nas vzpodbuja k gibanju, nasprotni pol nase identifikacije s svetom pa k mirovanju.
Kako prepricati vse tisto,kar smo,da bo sledilo namenu,ki smo ga v sebi zacrtali? Oziroma postavimo vprasanje drugace. Zakaj razvijemo do treninga,tekme in ostalih dogodkov stalisce, ki je naslonjeno na sistem vrednotenja rezultatov in presoje vrednosti dosezkov posameznika?

Joga opisuje pojavni svet in s tem tudi nas kot razmerje treh kvalitet,ki jh imenujemo Gune. Tamas je Guna, ki opisuje inercijo, malovoljo,temacnost, vlaznost…Seveda se ne gre prevec prilepit na moje besede,namen je le postaviti sirso sliko,v kateri ne dvomim,da bo vecina lahko uzrla svoje odseve.
Rayas je Guna, ki je poudarjena strast, zelja po gibanju ali delovanju. Satva pa je tista kvaliteta (guna),ki jo razumemo kot umirjeno,harmonicno.
Da ne bi vse skupaj ostalo le kup nesmiselnega besedicenja, poglej kaj za vraga imajo Gune za opravit z nasim tekom?!

Vse kar dozivljamo, se hkrati ustvarja in odseva v sprejemniku/oddajniku nasega razuma. Filter,skozi katerega opazujemo svet ga obarva podobno,kot soncna ocala “spremenijo” barve sveta,ki nas obkroza. Nas odnos do teka,hrane,ljubezni ali na koncu koncev politike je edini mozen odziv,ki je pogojen z razmerjem gun. To razmerje je tisto,kar okolica prepozna kot specificne kvalitete vas in skozi ta isti filter sprejemate informacije iz zunanjega sveta in jih ovrednotite.
Ne glede na to,ali ste impulzivne narave in ne najdete miru v dnevu vse do takrat, ko je vas danasnji trening opravljen (mocneje izrazena kvaliteta Rayas), ali sodite med tiste, ki sicer bi tekli, a voljo za to le stezka najdete (mocneje izrazena kvaliteta Tamas), ali pa ste eden od tistih, ki obveznosti in kratkocasne dejavnosti prepletate brez vecjega truda (mocneje izrazena kvaliteta Satva), za vse velja le to, da boste svoj rezultat oplemenitili takrat, ko bodo v cilj pritekli vase telo, zelje, razum, pricakovanja, strahovi…HKRATI. Ce torej iscemo napredovanje, ko smo telesu in razumu ze namenili dovolj kvalitetnega treninga, hrane in casa za regeneracijo, je smiselno poskusii razumeti tudi vse osebnostne kvalitete, ki v veliki meri vplivajo ne le na rezultat, temvec predvsem na nase vrednotenje dosezenega rezultata.

Skozi opazovanje praktikantov joge in spremljanju njihovega napredka sem prisel do preprostega zakljucka. Vecja mera kvalitete Rayas praktikanta velikokrat oddaljuje od njegovega cilja, saj se zaradi svojega vrednostnega sistema ni pripravljen sprijazniti in pogledati rezultat kot posledico njegovega najboljsega delovanja. In zal je ravno ta nezmoznost tista, ki velikokrat s seboj nosi breme neizpolnjenih pricakovanj.
Osebe z mocneje izrazeno kvaliteto Tamas pogosto ne opravijo svojega pocetja po najboljsih moceh. Tako med treningom kot na sami tekmi (in med vsakdanjimi opravili) ne potrebujejo velikega izgovora in hitro odstopijo od svojega pocetja. Relativno hitro se zadovoljijo s trenutnim rezultatom in ne cutijo najmanjse zelje po tem, da bi razultat kakorkoli izboljsali.
Ljudje, v katerih prevladuje kvaliteta Satva,so organizirani in k treningu pristopajo z zdravo mero samoopazovanja. Sledijo svojemu programu a brez problemov od niega odstopijo,ko zaznajo potrebo po tem. Naredijo vse,da bi bil njihov rezultat kar najboljsi in hkrati niso obremenjeni z njim.

V dnevih, ko se maraton nevzdrzno priblizuje, ni smiselno pricakovati, da boste s treningom lahko pridobili kaj veliko končnem rezultatu. Ta bo predvsem logična posledica vasih treningov, psihicne stabilnosti, volje in osredotocenosti. Mogoce pa boste s poskusom avtorefleksije odkrili kaj o sebi.
Maraton je trenutek, pravzaprav zaporedje trenutkov, ki vam bo povedal, kaksen je nivo vase telesne pripravljenosti. Izvedeli boste, s kaksno koncno brzino boste premagali zadano razdaljo. In ce si dopustite, je ta isti maraton cudovita priloznost, da opazujete tistega, ki tece in odkrijete,kaksni so obcutki ko ugotovite, da ne tecete z ritmom,ki bi vas najboljsi rezultat na izbrano razdaljo izboljsal. Vas to spravi v nejevoljo, al imate s samim tekom toliko dela,da nimate casa spremljat svojega ritma,ali stremite le k temu,da bi vas tek glede na dane okoliscine bil optimalen? Z samoopazovanjem boste hitro ugotovili,kaksna kvaliteta prevladuje v vas.

Ne gre za tri tipe osebnosti. Vsi gledamo na svet skozi ocala in Gune so filter. Osebnostno se med seboj razlikujemo glede na razmerje, ki ga imamo s trem kvalitetami. Razmerje je spremenljivo in nobeden od nas ni vedno enak. Ko se vam zdi,da ste polni moci, elana je kvaliteta rayas v odnosu do preostalih mocneje izrazena. In tako bi lahko nastevali v nedogled.

Smisel danasnjega clanka ni v tem, da bi vam dal orodje, s pomocjo katerega se boste lazje in hitreje zapodili ciljni crti nasproti.
Smisel je v vprasanju,za katerega upam,da si ga boste zastavili. Smisel je v tem,da se zazrete v svoj nacin treninga,teka in vsega,kar pocnete.

Kako pocnete tisto, kar pocnete, pa vam v veliki meri pove,kdo ste.

Robert Hönn , E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA).

Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev.

Deli naprej ...
Robert Hönn
Robert Hönn

Praksa joge je stalnica njegovega vsakdanjika od leta 1996, ko se je z njo srečal kot obliko rehabilitacije po poškodbi ramena. Skozi leta jo je spoznaval skozi različne šole in tradicije in s časom oblikoval svoj pristop k praksi.

Objav: 217