Kratko in jedrnato na temo Joga in HUJŠANJE

Pred menoj je velik izziv. Napisati moram članek o jogi in o hujšanju. Izziv ne leži v tem, da ne vem, kaj bi tebi, dragi bralec, prodal kot še eno metodo hujšanja ali oblikovanja telesa. Z jogo se ukvarjam  nekaj časa, poznam kar nekaj različnih telesnih položajev, domači so mi različni načini manipulacije s telesnimi energijami in vse to je vedno mogoče zapakirati v neko obliko gibanja, ki lahko postane nov trend med skupinskimi vadbami, predvsem v tistem obdobju leta, ko se kaksnih 50% populacije odloči, da se je potrebno pripraviti na sezono gole kože in kopalk. Tisto, kar mi predstavlja izziv je v tem, da se mi zdi mešanje discipline joge z metodami hujšanja mešanje jabolk in hrušk. Joga je disciplina umiritve odvečnih vsebin in je stanje, ko um ne beži naokrog in se čutila ne ukvarjajo s predmeti zaznave, je stanje, ko je zaznava usmerjena k esenci praktikanta.

A vendarle…telesni izgled je le posledica tega, kar vnašam vase s hrano in pijačo in debelost preprosto pomeni, da je priliv kalorij večji od odliva le teh. Hujšanje je torej sila preprosta reč. Poraba mora biti večja od vnosa.
Zdaj pa skok v realnost. Veste da tisti,ki hujšajo, načeloma hujšajo celo življenje in večina njih nikdar ne shujša do te mere, da bi bili s tem zadovoljni. Nekateri morda shujšajo, a jih navade hitro spet zvabijo na stara pota in ko se teža spet pribliza rdečemu polju, ponovno hujšajo. In ta cikel se ponavlja in ponavlja.
Vem, nekateri ta trenutek že zavijate z očmi in si mislite,pa kaj mi tale soli pamet in kar nekaj bluzi…In mogoče je tak tudi moj namen. Mogoče sem želel z uvodnimi besedami le pritegniti dovolj pozornosti, da povem, kako je joga vendarle tudi povezana s tem, kako izgledamo in kakšno je naše telo.

 

Hatha joga označuje prakso joge, ki telo uporablja kot enega izmed pripomočkov umiritve miselnega toka. Nekatere prakse so telesno bolj zahtevne in se pri njih dodobra pregrejete. Taka oblika prakse joge bo sigurno povzročila v vasem telesu večjo porabo kot naprimer kavč v kombinaciji s TV sprejemnikom.
Nekatere tehnike joge pospešijo prebavo. Praksa, ki bo te tehnike vsebovala, bo brez dvoma boljsi pripomoček pri izgubljanju teže kot listanje revij z vsebinami v stilu:”Kako ujeti in zadržati pravega moškega, v sedmih korakih do popolnega dekolteja in podobno.”
Praksa joge vsebuje velik element pozornosti, usmerjene na dejansko početje. Ko s prakso krepimo svoje zavedanje, smo bolj prisotni v doživljanju vsakdanjika. Posledično bo naša roka manjkrat nezavedno odprla vrata hladilnika in iz njega vzela mašilo občutka praznosti, ki ga želim nadomestiti z nepotrebnim obrokom.
Joga je disciplina, ki nas uči nenasilja. Ko to učenje ponotranjimo, se verjetno manjkrat nabašemo s hrano kot prej.

Ker smo ljudje pač taki,da se nemalokrat lažemo svoji okolici in še huje,lažemo sebi,bomo s prakso joge, ki kvaliteto išče v resnici besede in misli, verjetno veliko pridobili. Del prakse joge je praksa nepohlepnega delovanja, nadzora čutil, praksa čistosti telesa, besed in misli, zadovoljstva s tem, kar ta trenutek imam, samonadzora, samoopazovanja in predanosti. Vse to so vrline,ki sčasoma spremenijo življenski stil. In ja, seveda boste shujšali, če boste tem vrlinam sledili. Je pa ta pot dolga in prehodili jo bodo le tisti z dovolj volje…

Očitno torej z jogo lahko shujšate.
Namenoma ne bom pisal o zaporedjih položajev in drugih tehnikah, s katerimi bi to hitro dosegli. Zdi se mi, da bi na ta način jogo postavil ob bok katerikoli drugi obliki skupinske ali individualne vadbe in menim, da to pač ni enako, če se spet povrnem na prej omenjeno primerjavo jabolk in hrušk. Vsi tisti, ki hlepite po novih načinih izgubljanja presežka telesne teže, boste torej po prebranem tekstu ostali brez konkretnega recepta v rokah. Navodilo za vas se skriva v zadnjem odstavku tega zapisa…

Verjamem da tisti, ki jogo prakticiramo zaradi tega, kar joga je, vse podobne čirečare, ki se danes dobro prodajajo v stilu izgube teže, centimetrov, razstrupljanja, zdravljenja nespečnosti, depresije, hiperaktivnosti, mladostnega izgleda in še bi lahko našteval, tega ne potrebujemo.
Verjamem da tisti, ki jogo prakticiramo zato, da bi se odvečne miselne strukture umirile in bi esenca nas samih, našega bivanja prišla bolj v ospredje našega zaznavnega ekrana, imamo vsa orodja, da lahko s pomočjo njih hujšamo ali razstrupljamo svoje telo. Verjamem tudi, da večina teh iz zgoraj omenjene skupine tega res ne potrebuje.

Mislim da tisti, ki zelite shujšati in se vam joga kot filozofija in stil življenja ne zdi privlačna, poiščite kakšnega osebnega trenerja. To bo vsekakor boljši naslov za izgubo odvečnih kilogramov in centimetrov kot učitelji joge. Morda pa za začetek upoštevajte moj neprofesionalni nasvet:

-kar pojeste, si razdelite v več obrokov preko dneva
– dodajte več gibanja v svoje življenje
-in če mislite, da potrebujete bolj vitek pas in večje oprsje (slednje velja le za dekleta…:-)), zamenjajte literaturo, ki jo prebirate…

Deli naprej ...
Robert Hönn
Robert Hönn

Praksa joge je stalnica njegovega vsakdanjika od leta 1996, ko se je z njo srečal kot obliko rehabilitacije po poškodbi ramena. Skozi leta jo je spoznaval skozi različne šole in tradicije in s časom oblikoval svoj pristop k praksi.

Objav: 217