Na zabavo s Prano

Se vam mudi? Pogosto zamujate, legate v posteljo z občutkom, kaj še bi lahko storili, pa tokrat niste, si obljubljate, da bo zdaj zdaj končno res prišel čas, ki bo le vaš? Ko si boste lahko privoščili dnevno dozo eno do dve urnega inputa, ki vas bo napolnil, naredil lepše? Pogosto iščete hitre recepte za bolj napeto kožo, razstrupljanje jeter, ledvic in drugih organov, ki so morda ravnokar aktualni? Ste s svojim življenjem zadovoljni? Kajti le VI ste odgovorni za svojo srečo. Verjetno vas take in podobne besedne zveze napadajo iz dneva v dan, skačejo na vas iz reklamnih panojev, mimo vozečih avtobusov in so del vašega mobilnika v trenutku, ko pokukate na katerokoli socialno omrežje. In verjetno so le odsev časa v katerem živimo in kvalitet, katerim se priklanjamo. Vrednotenje časa, ki ne sme biti zapravljen, klanjanje neprestanim aktivnostim in aktivnemu preživljanju časa so iz nas naredili sužnje, ki panično iščemo nov impulz, ki nas bo za trenutek uvrstil na lestvico tistih, ki zmorejo. Ki so popolni. Lepi. Uspešni. Aktivni. Kajti le VI ste odgovorni za svojo srečo.

Pa je res tako?

Smiselno se mi zdi, da se ne ukvarjamo z zdravljenjem posledic, ampak se začnemo bolj intenzivno ukvarjati z vzrokom našega nezadovoljstva. In zanimivo je, ne glede na to, ali ste ta trenutek nezadovoljni s svojo pojavno obliko, ali niste najbolj ponosni na svojo osebnost, ne glede na to, ali imate slabo samopodobo, ste nesamozavestni, presuhi, predebeli,…ne glede na posledico, s katero ste ali smo ta trenutek nezadovoljni, vzrok je pogosto eden in isti. In če sodite v skupino ljudi, ki je na kar nekaj vprašanj iz uvoda našega besedila odgovorila z da, potem obstaja velika verjetnost, da je vaša poraba energije preprosto prevelika.

Kako torej do več energije?

Zaporedje vaj, ki si ga lahko ogledate na slikah, ne nosi v sebi nikakršnega čudežnega recepta. Ne bo vas napolnilo z energijo v enajstih minutah niti vam ne bo zagotovilo mirne noči. Zaporedje asan, ki sem vam ga pripravil, ima tokrat izredno specifičen namen. Delovalo bo izključno pod pogojem, če si boste zanj vzeli čas. Pomislite, da je zaporedje, ki se nahaja pred vami vaš labodji spev, vaša Oda radosti, pomislite, da je dano zaporedje način, s katerim boste prostoru okrog sebe sporočili, kako se ta trenutek počuti tisto, čemur rečete jaz. Sedaj se mogoče neverneži kislo nasmihate in vas na trenutke že ima, da bi preskočili nadaljevanje branja, a pomislite še enkrat. S svojo telesno držo komunicirate s prostorom okrog vas, če se tega zavedate ali pač ne! Veščemu očesu iz telesne drže ni težko ugotoviti, ali je oseba tekmovalna, zaprta vase, ali je ta trenutek utrujena. Telo je preprosto povedano zemljevid, ki natančno pokaže vse poti, ki ste jih do sedaj že prehodili. Tisti, ki ob besedi karma pomislite na vzrok in posledico in njuno medsebojno povezavo- telo je vaša karma. Ta trenutek je telo le seštevek vaših navad, tega, kar ste v življenju pojedli, popili, pokadili. V tem trenutku je vaše telo le seštevek vseh vaših strahov, želja, pričakovanj. Vsa nezadovoljstva, ki jih v življenju občutimo, so vedno le posledica neizpolnjene želje ali strahu pred tem, kar tisti trenutek naš um določa kot negativno. Če telo razumemo kot karmo, lahko za vse, ki ste na nekaj zgornjih vprašanj odgovorili z da, preprosto postavimo naslednjo trditev:

Vse naše navade so ustvarile iz našega telesa požrešen stroj. Namesto iskanja načina, kako pridobiti vedno več energije je bolj smiselno spremeniti stroj, da bo njegova poraba postala manjša.

Skozi oči joge bi lahko rekli, da se z delovanjem, ki nas oddaljuje od prevrednotenih občutkov, vedno bolj približujemo svoji naravi, ko ta ni obarvana. Takrat smo v dejanskem energetskem polju sebe in naša poraba energije oziroma prane je minimalna. Da bi se lahko temu izviru približali, ni potrebno ne vem kakšno znanje. Zadostuje nekaj iskrene radovednosti, nekajkrat prebrano nadaljevanje članka, da boste v sebi res prepričani da veste, o čem govorim in vaš čas. Ta komponenta bo za veliko večino, ki bi se lahko prepoznala v opisu, da vozijo pre- požrešno telo, predstavljala največjo skušnjavo. Ker je samo- opazovanje ključna kvaliteta, katero želimo razviti, vam namensko ne bom dal preveč tehničnih navodil izvedbe posameznih položajev.

Kako se lotiti prikazanih vaj?

– Bistveno navodilo naj bo, da ne poskušate postati kopija slik, ki jih gledate, ampak pri vsakem položaju poskušajte poiskati kvalitete, ki vam jih bom navedel v opisu.

– Skozi celotno zaporedje potujte v ritmu svojega diha. Vdih in izdih naj bosta približno izenačena. Ne hitite.

– v položajih vztrajate z občutkom. Če rečem, da naj bo to ena minuta ali trideset sekund obstaja prevelika verjetnost, da bi bila to še ena oprijemljiva enota, na katero bi se vaš um želel prilepiti

– pozorni bodite do te točke, da je čas v položajih, ki so asimetrični, približno enak na obe strani.

– zaporedje poskušajte razumeti kot okvir, v katerem boste ugotovili, kakšen je vaš odnos do početja! – Če gre, si poskušajte preprosto zaporedje zapomniti čimprej, da bo vaš stik z njim dejansko postal vaš kvaliteten čas zase. Če boste izvajali zaporedje in ob tem premišljevali, kaj ste počeli včeraj…no v tem primeru se lahko tudi usedete na kavč in gledate v zrak.

– Vsak dan si privoščite vsaj enega izmed položajev v zaporedju in ga doživite. Pa če za to potrebujete minutko ali dvajset minut

Izvedba položajev:

 

  1. Položaj gore naj nosi težo telesa stabilno v obeh stopalih, vrh glave pa naj se lahkotno dviguje proti nebu. Opazujte, kako vztrajanje v položaju poglablja vaše dojemanje le tega. Sprostite vse, kar lahko, a ne izgubite svoje vsebine. Mehke mišice naj tvorijo prostor dihu.
  2. Položaj bojevnika naj v vas vzpodbudi iskanje kvalitet moči, stabilnosti, odprtosti in poguma. Opazujte svoje občutke. V primeru bolezni srca in ožilja ne vztrajajte z rokami nad glavo predolgo časa, spustite jih pred prsni koš. Ponovite še na drugo stran.
  3. Sedeči zasuk je na nek način pot vase, je refleksija svojega bivanja na spinalnem nivoju, brez odvečnih miselnih vsebin. Dokler obstaja ta, ki meditira, meditacije ni… Ponovite na drugo stran.
  4. Položaj deluje izredno regenerirajoče, pomaga vračati kri iz okončin proti srcu. Zadržite svojo težo v ledvenem delu in pozornost vodite od svoje periferije proti sredici
  5. Truplo je eden od bolj zahtevnih asan v praksi joge. Od praktikanta zahteva popolno predajo. Sprostite dih, pustite misli, naj gredo…
  6. Sede vdihujte skozi levo nosnico, izdihujte skozi desno. Ko končate, opazujte svoj občutek

 

 

Dejstvo je, da so naše misli tiste, ki trošijo ogromno naše energije. Če si boste vzeli čas za kakršnokoli opazovanje svojega telesa kot najbolj grobe strukture tega kar ste, boste hitro ugotovili, da se misli več ne ustavljajo na banalnostih rumenega tiska, srečali boste svoj dih, ki je osnovni komunikator med telesom in umom in nenazadnje, po nekaj dnevih take prakse boste ugotovili, da se počutite kot prerojene. A naj to ne bo razlog, da s procesom samo- opazovanja prekinete. Takrat se vaša pot šele dobro pričenja.

 

Vse kar lahko posameznik stori za svojo srečo, je realno vrednotenje sveta okrog sebe. Pika. Vsi pač nismo tu zato, da bi bili top managerji, kreativci, telovadci, karkoli že. Sreča ni v nazivu, ki ga dosežeš, ni v položaju in nenazadnje, sreča niti približno ni v denarju, ki ga zaslužiš. Zadovoljstvo, ki ga lahko najdeš, je le v odnosu do sebe in posledično do sveta. In ta Odnos je tisti, ki lahko porabi ogromno ali pa malo naše energije. Ljudje smo energetsko polje. Večja poraba pa preprosto pomeni krajši rok trajanja. Štekaš?
Robert Hönn , E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA).

Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev.

www.jogado.com

 

Deli naprej ...
Robert Hönn
Robert Hönn

Praksa joge je stalnica njegovega vsakdanjika od leta 1996, ko se je z njo srečal kot obliko rehabilitacije po poškodbi ramena. Skozi leta jo je spoznaval skozi različne šole in tradicije in s časom oblikoval svoj pristop k praksi.

Objav: 217