Iz česa je lepota Tvoja stkana?

Iz česa je lepota tvoja stkana, 

da tvoj obraz milijon podob ima?

Vsem drugim je le ena sama dana,

a tebi se prav vsaka prav poda…

William Shakespeare

Lepote ni moč definirati. Ni veliko oseb, katerim se vsaka podoba, tako kot je v svojih sonetih pisal Shakespheare, v resnici poda. In za tem ni najmanjše potrebe. Ljudje lahko svojo popolnost, svojo lepoto izžarevamo pravzaprav takrat, ko se večini svojih podob, ki smo jih skozi življenje osvojili in si jih natikamo ob različnih priložnostih, preprosto odpovemo. Takrat, ko si pustimo, da z nas odpade maska očeta, uslužbenca, prijatelja, ljubimca. Takrat, ko se ne poskušamo svetu predstaviti v idealni podobi, ampak si pustimo preprosto biti to, kar v resnici smo.

Iskrenost v tem, kar počnemo, iskrenost v odnosih, ki jih soustvarjamo z drugimi, iskrenost, ki jo razvijamo v odnosu do naše okolice je temelj, na katerem sleherni posameznik, vede ali ne- vede, gradi skulpturo svoje lepote. Če so temelji slabi, tudi vrhunska arhitektura ne bo zmogla okolici večno podajati iluzijo veličine. Brez osnovnih temeljev bo naša lepota vedno le pogojena z dualnostjo našega dojemanja, vedno se bo našel nekdo, ki se nam bo zdel lepši in ta bo spodkopaval našo samopodobo.

Človeška lepota je vedno posledica tega, kar ta izžareva v okolico. Ker je naše telo neločljivo povezano z našimi občutki, mišljenjem, prepričanji in še bi lahko našteval, je torej logično da gre za medsebojen preplet vseh komponent. Ko smo jezni, se namrščimo, ko se ustrašimo, potegnemo rameni skupaj. Nesamozavestna oseba intuitivno skriva svoj prsni koš, ko smo polni ponosa, je prsni koš na ogled naši okolici. In enako, kot naša vsebina pogojuje našo zunanjo podobo, velja tudi obratno. Določeni položaji telesa naravnost stopnjujejo nekatere občutke, ki jih zaznavamo ali se z njimi identificiramo.

Joga je metoda, s pomočjo katere se odvečne miselne vsebine postopoma utišajo in naša identifikacija s prepričanji, željami, strahovi, čustvenimi odzivi na razne dražljaje, vsem, kar ta trenutek mislim, da sem in vsem, za kar sem prepričan, da nisem, postaja vedno šibkejša. Praksa joge nas torej skozi dolgotrajen proces vodi tudi k temu, da se zavedamo realne vrednosti našega izgleda. Ker pa seveda živimo v okolju, kjer se večkrat dnevno vidimo v ogledalu, kjer nas mediji zasipajo s pravili, definicijami lepote, je naša navezanost na svojo podobo morda celo ena od močnejših. Ne gre za idejo, da bi odvrgli skrb za sebe, za svoje telo, ker konec koncev to vendarle nismo mi. Nasprotno! Ena od osnovnih idej joge se odraža tudi v čistosti, tako telesa, kot misli in besed. Praksa joge telo uporablja kot orodje in smiselno je imeti odlično orodje, če želimo svoje opravilo končati uspešno brez odvečnih zapletov.

Telo je torej orodje, ki lahko močno vpliva na naše misli in občutke. V nadaljevanju si bomo pogledali dve preprosti asani, dva telesna položaja, ki bosta, če ju bomo izvajali po opisanih priporočilih, v naše življenje vnesla več svežine, odprtosti, odločnosti in posledično tudi lepote. Ne glede na to, kakšen je naš obraz, kakšne telesne posebnosti imamo, neizpodbitno dejstvo je, da ko bo naša telesna drža pokončna in odprta, posledično bo naše telo brez nepotrebnih napetosti, naše počutje bo boljše in izgled bo seveda sledil celotnemu trendu počutja.


Osnovna navodila:

Preden se lotite izvajanja položajev, ki so opisani, stopite z nogami v širino bokov in zaprite oči. Opazujte svoj občutek. Ali zaznate kakšne napetosti? Kje so? Ali je vaše težišče enakomerno razporejeno med obe stopali? Ali je morda več teže v levi ali desni nogi, ali je morda več teže v prstih noge ali je več teže v petah?

Napetosti, ki jih zaznavate ob hrbtenici najverjetneje delujejo kot pokazatelj, ki želi vašo pozornost zgostiti v nepotrebno napetem predelu telesa. Bolečine v ledvenem delu so lahko posledica preveč spodvihane medenice s sramno kostjo navzdol. Poskusite blago pokrčiti kolena. Ali je občutek drugačen? Na podoben način se zaprtih oči zadržite na predelu celotnega hrbteničnega stebra in z drobnimi gibi opazujte, kakšne spremembe uspete ustvariti v zaznavanju sebe.

Umirite svoj dih. Naj se vdih in izdih približno izenačita, brez sile vodite svoj dih skozi celo prakso.

Ko boste pripravljeni, stopite z desno nogo daleč nazaj v položaj bojevnika. Poskrbite, da stegno vaše pokrčene leve noge in stopalo kažeta v isto smer. V obeh nogah poiščite občutek, da želite podlago raztrgati na dva dela z močjo svojih nog. Zadnja noga naj ostane stegnjena v kolenu, prsti na stopalu naj bodo v primerjavi s peto zasukani blago naprej.

Sednici obrnite proti podlagi in vrh glave oddaljite od podlage. Bodite pozorni, da popka ne potiskate naprej. Razprite roki in sprostite rameni. Pogled usmerite proti levi roki.

V položaju vztrajajte do minute, potem ga z občutkom zapustite in se vrnete v izhodiščni položaj. Zaprite oči. Kako drugačen je občutek sedaj? Kje čutite svoj dih, katera točka najbolj pritegne vašo pozornost? Opazujte občutke in ne hitite. Ko boste pripravljeni, položaj ponovite še na drugo stran. Ko položaj zaključite, se ponovno vrnete v izhodiščni položaj in se predate opazovanju svojih občutkov. Naj bo osnovno navodilo, da se vam nikamor ne mudi…

Ko položaj zapustite, preverite, kako se počuti vaše telo. Ali čutite svežino, ki jo je v vas prinesel umirjen in stabilen dih, se zavedate drugačnosti prsnega koša, ko stojite pred svetom odprtega srca?

Če boste tudi v svojem umu zavzeli stališče, ki bo ustrezalo vaši telesni drži, boste v nekaj minutah postali popolni. Četudi imate morda kakšen kilogram preveč ali premalo, četudi morda niste videti kot filmska diva, si lahko dopustite biti najlepša različica sebe. Vsak dan.

In če mislite, da imate premajhna prsa, preširok pas, če mislite, da bo nova krema prinesla potrebno komponento lepote v vaše življenje, potem najverjetneje prebirate napačne revije in spremljate napačne medije. Lepota namreč ni nekaj, kar si lahko nadenete kot nakit. Lepota preprosto je del vas. Le dopustite ji, da bo postala vidna.

Če sem si za uvod v tale članek privoščil besede velikega pesnika, naj tudi zaključim z njimi. Morda je tudi zvestoba eden izmed pomembnih gradnikov lepote?
V podobi vsaki se srce ti čudi

in v vsaki ti je kdo podoben v čem, 

le da bi kdo bil zvest kot ti, ne vem.

William Shakespeare

Robert Hönn , E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA).

Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev.

Deli naprej ...
Robert Hönn
Robert Hönn

Praksa joge je stalnica njegovega vsakdanjika od leta 1996, ko se je z njo srečal kot obliko rehabilitacije po poškodbi ramena. Skozi leta jo je spoznaval skozi različne šole in tradicije in s časom oblikoval svoj pristop k praksi.

Objav: 216