Priporočila za varno in učinkovito prakso

Joga je celovita metoda, usmerjana v evolucijo našega zavedanja. Vsi telesni položaji, vse tehnike diha, usmerjen pogled in aktivirana pozornost so orodja, pripomočki, ki nas, vsako na svoj način, pripeljejo do umiritve miselnega toka.
Joga je umiritev miselnega toka…

PRIPOROČILA ZA VARNO IN UČINKOVITO prakso

HATHA FLOW ali VINJASA FLOW joge:

– Vsaj dve uri pred prakso ne imejte večjega obroka.
– Pred prakso očistite nosnice, izpraznite mehur in črevo.
– Jogo izvajajte bosi.
– Telo je zjutraj manj gibljivo. Spoštujte svoje omejitve.
– V kolikor imate akutne težave, se praksa odsvetuje. Izvajajte le sproščanje.
– V času menstruacije izpustite obrnjene ali inverzne položaje. Priporočam izvajanje predklonov in zasukov. Vinjaso, povezovalen element prakse, po potrebi nadomestite z nekaj vdihi in izdihi.
– V času nosečnosti se glede programa posvetujte s svojim ginekologom. Priporočam jogo za nosečnice pod nadzorom učitelja joge.
– V primeru kroničnih bolezni, hujših poškodb kosti, hrbtenice, ostalih bolezenskih stanjih in v času okrevanja po poškodbi se pred prakso o programu posvetujte s svojim zdravnikom.

SPLOŠNI NAPOTKI ZA IZVAJANJE jogijske prakse:

Asana je stabilen, nepremičen in udoben položaj, v katerem pozornost obračamo navznoter. Sledite svojemu dihu in prisluhnite občutkom celega telesa. Bolečina naj ne bo del asane!

Tu in zdaj.
Pozornost zadržite na tem, kar dejansko počnete, ne bežite z mislimi v preteklost ali prihodnost.

V kolikor določenega položaja ne morete zadrževati dalj časa, ga previdno zapustite in po lastni presoji še enkrat ponovite. Z redno prakso bo vaše telo postalo bolj gibko in močnejše, tako da boste lahko sledili lastnemu napredku v lahkotnosti, s katero boste izvajali svojo prakso.

Ne tekmujte s seboj in z lastnim telesom! Vsaka praksa je enkratna in neponovljiva, ne ženite se tja, kjer ste bili včeraj. Prisluhnite svojemu telesu, on naj bo vaš vodnik skozi prakso.

Prakso izvajajte v prezračenem in urejenem prostoru.

Princip celotne prakse temelji na usklajenosti diha in giba. Dih naj vodi in gib naj sledi.

Poiščite svoj ritem prakse. Sadhana je vaša, navodila so le okvir, v katerem raziskujete svoje zavedanje trenutka.

Zaporedje asan je pomembno, da dosežemo ravnovesje na fizičnem in energetskem nivoju. Ne izbirajte le posameznih asan! Če imate manj časa, moči ali volje, izberite krajši program in ga izvajajte v celoti.

Pranajama pomeni nadzor vitalne energije. Z različnimi tehnikami vplivamo na procese, ki samodejno delujejo v našem telesu.

Deli naprej ...
Robert Hönn
Robert Hönn

Praksa joge je stalnica njegovega vsakdanjika od leta 1996, ko se je z njo srečal kot obliko rehabilitacije po poškodbi ramena. Skozi leta jo je spoznaval skozi različne šole in tradicije in s časom oblikoval svoj pristop k praksi.

Objav: 217